2024, Четвер, 25.04.2024, 02:58


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2021 » Вересень » 6 » Перший урок за книгою «Край козацької звитяги і надії»
11:28
Перший урок за книгою «Край козацької звитяги і надії»

Ось і настала осінь, і розпочався навчальний рік. У школах пройшли такі хвилюючі лінійки – свято першого дзвоника.

2 вересня учні старших класів ЗОШ №12 та вчителі Т.П.Колпак, О.Л.Черногор завітали до Марганецької публічної бібліотеки. Своє навчання вони розпочала зі знайомством з історією та славною минувшиною рідного краю. На них чекала зустріч із авторами книги «Край козацької звитяги і надії» - Олександром Федоровичем Рубаном і художником-ілюстратором Миколою Івановичем Боровиком.

Захід розпочався запальним відеокліпом під козацьку пісню.

Ведуча бібліотекар читального залу Вікторія Валеріївна Фіалковська привітала присутніх учнів та вчителів з початком нового навчального року. Вона зауважила, що цей рік – особливий. Адже України відзначає 30-річчя Незалежності. Такої омріяної і вистражданої не одним поколінням українців – гідних синів своєї батьківщини.

Ведуча представила присутнім гостей. 

Олександр Федорович Рубан – вчитель-методист, ініціатор та засновник історичного музею в Добронадіївській школі, автор трьох поетичних збірок та історичного нарису, краєзнавець та дослідник історичного минулого регіону сіл Іллінка (Грушівка), Добра Надія (Яковлєво), Новокиївка (Царська милість), один з ініціаторів проведення щорічного міжрегіонального етнофестивалю обрядів і оберегів «Пасіка Сірка», нагороджений в 2018 році відзнакою Дніпропетровської обласної ради – нагрудним знаком «За розвиток духовності».

Микола Іванович Боровик – член Національної спілки художників України, учасник міжнародних пленерів "Хортиця крізь віки". Його картини експонуються в Запорізькому обласному художньому музеї та музеї на острові Хортиця. Один з ініціаторів проведення щорічного міжрегіонального етнофестивалю обрядів і оберегів «Пасіка Сірка», нагороджений в 2018 році відзнакою Дніпропетровської обласної ради – нагрудним знаком «За розвиток духовності». Багато картин Микола Іванович подарував бібліотеці. Вони на постійній основі експонуються в читальному залі та викликають неабиякий інтерес та захоплення у відвідувачів бібліотеки.

Теми становлення української державності торкнувся у своєму виступі й О.Ф.Рубан. Він наголосив, що насправді 30 років Україна не здобула, а відновила свою незалежність. І, на жаль, в радянський період славна історія України замовчувалася, культурні надбання знищувалися. Каховське водосховище затопило територію унікального Великого Лугу, де знаходилося кілька запорозьких січей. Але зараз прийшов час, коли повстала слава українського народу. І не змогли знищити всього. А ми живемо на унікальній землі. Саме тут розташовувалася Томаківська Січ. І вже більшість істориків схиляються до думки, що саме можна поправу вважати першою січчю як демократичною військовою організацією.

Олександр Федорович розповів, як побудована книга. Головна  цінність книги в тому, що нарешті в одному виданні зібрано всю інформацію стосовно козацького героїчного минулого наших земель, починаючи від запорозького козацтва та до сучасних зберігачів традицій та культури, яких об’єднує та популяризує щорічний міжрегіональний етнофестиваль обрядів та оберегів «Пасіка Сірка». Сам автор книги Олександр Рубан зазначає, що ця книга адресована, в першу чергу, місцевим жителям сіл Іллінка, Добра Надія, Новокиївка, які мають знати свою історію, гордитися нею і дбати про її продовження. Адже живучи на територіях, де колись розгортали свою діяльність славетні запорозькі козаки, де був легендарний непереможний кошовий отаман Іван Сірко, що тримав кілька десятиліть в страху турків і татарів, де знаходився унікальний природний масив річкових плавнів Великий Луг Запорозький, варто вивчати і досліджувати історичне минуле наших пращурів, черпати енергію натхнення зі своїх історичних коренів, відроджувати багату культуру та природу нашої місцевості, та, можливо, представити свою національну ідентичність на світовій культурно-історичній арені.
Свій виступ О.Ф.Рубан завершив власним віршем «Ми – українці».

Його розповідь про книгу і про славетну історію нашого краю продовжив Микола Іванович Боровик.

Його картинами проілюстровано розділи книги. А ще він – добрий друг, порадник й однодумець Олександра Федоровича. Сам Микола Іванович народився в селі Грушівці (сучасна назва – Іллінка). Він ретельно вивчав і досліджував маловідомі історичні сторінки цієї місцевості. М.І.Боровик разом з О.Ф.Рубаном зібрали та видали матеріали про те, що славетний кошовий отаман Іван Сірко помер саме в нашій Грушівці, що у складі Марганецької територіальної громади. Вони зустрічалися з міським головою м. Марганця з приводу встановлення пам’ятника Івану Сірку задля вшанування пам’яті та увіковічнення історичного факту присутності Івана Сірка в нашому краї.

В написанні та виданні книги взяла участь Наталія Миколаївна Скрипченко, голова Томаківської районної ради, кандидат наук з державного управління, організатор щорічного міжрегіонального етнофестивалю обрядів і оберегів «Пасіка Сірка». Вона разом з О.Ф.Рубаном та М.І.Боровиком були головними ініціаторами започаткування в селі Грушівка міжрегіонального етнофестивалю обрядів та оберегів «Пасіка Сірка», який відбувся в 2018 та 2019 роках. А трохи згодом отримав європейську відзнаку EFFE «Європа для фестивалей – фестивалі для Європи» як креативна несподіванка із великим потенціалом для майбутнього розвитку.

Присутні автори книги подякували бібліотеці та директорці О.В.Забенько за допомогу в підготовці книги до друку.

Завершився захід козацьким маршем, який багато століть надихав славних запорозьких вояк на неймовірні подвиги та багаточисленні перемоги. Та всі разом гості та учасники заходу сфотографувалися про таку цікаву та корисну зустріч.

Книга О.Ф.Рубана «Край козацької звитяги і надії» є в бібліотеці. В майбутньому електронна версія книги буде доступна для прочитання на сайті бібліотеки в розділі «Електронна бібліотека».

Це книга, яку варто прочитати кожному! Тож не зволікайте!

Переглядів: 351 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Вересень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Ми на карті
Відзнаки