2024, Неділя, 08.09.2024, 04:00


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2024 » Червень » 27 » До Дня Конституції України
10:07
До Дня Конституції України

                                                      

                                                   «Конституція України – закон твого життя»

Конституцію ми знати і шанувати повинні,

Адже це головний документ країни.

Кожен має знати свої права,

Щоб захистити себе міг сповна!

Щороку 28 червня Україна відзначає День Конституції.

Конституція України була прийнята Верховною Радою о 9:20 ранку 28 червня 1996 року. Депутати весь день і всю ніч працювали над проектом, залишаючись у сесійній залі без перерв. «За» ухвалення Основного закону проголосували 315 народних депутатів. Конституція України 1996 року стала першою загальновизнаною у всьому світі Конституцією незалежної Української держави. Вона визначає основи суспільного і державного ладу, права і свободи людини й громадянина, порядок організації і функціонування органів державної влади та органів місцевого самоврядування. 

Конституція є основним законом країни, який гарантує кожному громадянину права і свободи, а також визначає політичний устрій держави.

        День Конституції України – одне з головних державних свят нашої країни. Це свято українці відзначають 28 червня.

Річницю з дня прийняття Основного закону країни в Україні відзначають щорічно, починаючи з 1996 року.

28 червня 1996 року депутати парламенту після 24-годинного безперервного засідання проголосували і ввели в дію Конституцію України. За її ухвалення проголосували 315 парламентарів. Зазначимо, що наша країна прийняла конституцію останньою з усіх країн колишнього СРСР – на п’ятому році незалежності. З 1991 року було запропоновано 15 проєктів документа. Активний період роботи над документом зайняв три місяці. Міжнародне співтовариство схвалило Конституцію України, назвавши її однією з найдемократичніших у світі.

Перша в світі Конституція, що регламентувала права васала та його підлеглих, була Конституція Пилипа Орлика 1710 року. Згодом подібні документи прийняли в США (1787 р.), Франції та Польщі ( 1791 р.) Конституція Пилипа Орлика насправді була договором гетьмана Війська Запорозького Пилипа Орлика та козацтва зі старшиною (від їх імені документ підписав кошовий отаман Кость Гордієнко). Конституція була затверджена королем Швеції Карлом ХІІ в складний час для української державності. Документ був написаний двома мовами – латинською та давньоукраїнською. Має преамбулу та 16 статей. Проте Конституція була написана у вигнанні, тому чинною не була, а залишилася пам’яткою філософсько-правової історичної думки.

Центральна міська бібліотека підготувала виставку - інсталяцію "Сила Закону - сила держави" про історію створення української Конституції, її шлях до сьогодення. Також ви маєте змогу дізнатися про цікаві факти державотворення та хто стояв у її істоків.

Всі ми прагнемо, щоб задекларовані права стали реальністю, щоб люди почували себе захищеними і впевнено дивилися у майбутнє. Коли кожен громадянин України відчує, що його життя, здоров`я, честь і гідність, недоторканність і безпека дійсно визнані найвищою цінністю, тоді ми зможемо з гордістю заявити: «Україна стала демократичною державою».

Хай мир і взаєморозуміння сприяють подальшій розбудові нашої державності, становленню достатку в кожній сім’ї.

З повним текстом Конституці України Ви можете ознайомитися на офіційному сайті  Верховної Ради України 

                                                                                                   Матеріал підготували Вікторія Фіалковська та Олена Рак

Переглядів: 119 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Червень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Ми на карті
Відзнаки