2024, Субота, 27.07.2024, 06:01


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2020 » Травень » 18 » Марганецьке бюро правової допомоги інформує
11:07
Марганецьке бюро правової допомоги інформує

Порядок подачі та реєстрації заяви про злочин

У відношенні вас скоєно злочин! Що ж робити у даному випадку?

Звичайно, я раджу відразу дзвонити на 102 і викликати наряд патрульної поліції. Але, якщо ви цього не зробили, можна звернутися у місцевий відділок поліції з відповідною заявою про злочин.

Ще в 2019 році набрав чинності наказ Міністерства внутрішніх справ України «Про затвердження Порядку ведення єдиного обліку в органах (підрозділах) поліції заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події» (від 8 лютого 2019 р. № 100).

У приймальнях громадян або в інших доступних для людей місцях органу поліції має розміщуватись пам’ятка щодо порядку ведення єдиного обліку в органах поліції заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події з метою інформування громадськості щодо порядку прийняття, реєстрації заяв.

Слід пам’ятати про те, що «прийняття заяв здійснюється органом поліції цілодобово, безперервно та невідкладно, незалежно від місця і часу, повноти отриманих даних, особи заявника». Тому, якщо поліцейський просить вас прийти завтра, це буде грубе порушення закону з його сторони!

«Поліцейський має попередити заявника про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве повідомлення щодо вчинення злочину». Тому, треба спокійно сприйняти цю інформацію, в якому б ви стані не були.

«Якщо заява надійшла до органу поліції під час особистого звернення заявника одночасно з її реєстрацією в інформаційно-телекомунікаційній системі «Інформаційний портал Національної поліції України» (ІТС ІПНП) або журналі єдиного обліку заяв і повідомлень (журнал ЄО), уповноважена службова особа оформлює та видає заявникові талон-повідомлення ЄО про прийняття і реєстрацію заяви, а в уповноваженої службової особи залишаються корінці талонів».

«Заява, що надходить телефоном за скороченим номером екстреного виклику поліції «102», реєструється в ІТС ІПНП з автоматичним присвоєнням порядкових номерів ЄО».

Поліцейський в разі виявлення або отримання інформації про кримінальне правопорушення та іншу подію, зобов’язаний повідомити колег за номером «102» та ужити заходів щодо запобігання правопорушенню чи його припинення тощо.

Інформацію, яка надійшла до органу (підрозділу) поліції, після її реєстрації, невідкладно має передаватися до органу поліції, на території обслуговування якого сталася подія.

«Письмові заяви (повідомлення), що надійшли до центрального органу управління поліцією, ГУ Нацполіції, у яких є відомості, що вказують на вчинення кримінального правопорушення, не пізніше 24 годин із часу реєстрації, надсилають до органів поліції нижчого рівня, а копії цих матеріалів – до відповідного структурного підрозділу органу поліції за напрямом діяльності.

Контроль за своєчасною реєстрацією заяв в ІТС ІПНП (журналі ЄО) покладається на безпосереднього керівника органу поліції».

Якщо в органах поліції були виявлені факти порушення вимог щодо дотримання законності під час прийняття, реєстрації та розгляду заяв, то після такого має бути проведено службове розслідування відповідно до Порядку проведення службових розслідувань у Національній поліції України, затвердженого наказом МВС від 07 листопада 2018 р. № 893.

Необхідно пам’ятати також, що контроль за діяльністю поліції здійснюють органи Прокуратури.

У пам’ятці щодо порядку ведення єдиного обліку значено, що відповідно до положень ст. 60 Кримінального процесуального кодексу України заявник має право:

  • «отримати від органу, до якого він подав заяву, документ, що підтверджує її прийняття і реєстрацію (талон);
  • отримати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань;
  • подати на підтвердження своєї заяви речі та документи;
  • отримати інформацію про закінчення досудового розслідування».

 

Часто ми зіштовхуємось із проблемою, коли органи поліції не вважають факт, викладений у заяві про злочин – злочином, і надають роз’яснення особі, таку собі «відписку», про те, що в даній ситуації не вбачаються дії, які можна кваліфікувати як злочин, дане питання належить до цивільно-правових, тому вам пропонують звернутися до суду. 

Тобто, другими словами, поліція повинна реєструвати заяву про злочин відповідно до ст.. 114 КПК України, але поліція, чомусь керується Законом України «Про звернення громадян» і через місяць ви отримуєте подібну «відписку»!!!!

В такому випадку, раджу звертатись до слідчого судді місцевого суду зі скаргою на бездіяльність посадових осіб органу поліції, та просити суд дослівно про таке:

«Зобов’язати ………………відділення поліції …………….відділу ГУНП в ………………… області, невідкладно зареєструвати подану мною заяву про вчинення злочину від …………….року до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати за цією заявою про вчинення злочину досудове розслідування у формі досудового слідства за вчинення дій, які мають ознаки складу злочину, передбаченого Кримінальним кодексом України» !!!!!!!!!

Зі своєї практики, це найдієвіша форма зобов’язати поліцію відкрити кримінальну справу відносно вашої заяви про злочин.

P.S. В лапки взяті витяги з законів, статей та цитат юристів та інших фахівців права!

За більш детальною інформацією з даного питання та інших правових питань ви можете звернутись до Нікопольського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги, за адресою: м. Нікополь, вул. Івана Богуна, 9, тел. (0566) 68-75-23, (0566) 68-75-40, МТС +380661773774, номер гарячої лінії 0-800-213-103, Марганецького бюро правової допомоги за адресою: м. Марганець, вул.. О.Кошового, 4, тел. МТС + 380958142029, (05665) 5-10-06

Заст.начальника Бюро Рубан Сергій

Переглядів: 376 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ми на карті
Відзнаки