2024, Субота, 27.07.2024, 01:51


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2024 » Травень » 2 » Пасха - світле Свято Христового Воскресіння
15:11
Пасха - світле Свято Христового Воскресіння

                          https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgOWGZYNKsRJ0EZaI3fxo2q8qSsoJ4qWYZFrFHJwayBQAbNIHhLf-5LfsNAYbzl9LE3DFyTlkx4B3ME2K0SFOFjajzQV26qcpYCGPvUalNXaDl5wU1Lb4pSuJdVKiJSVpF1HOBYLEiZU6SNaWwaD1eme7bF5aa20fUttOwg-FsR7orKBCIoU-jq-IL-0Jo/w400-h266/%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%85%D0%B01.jpeg

Великдень - це найрадісніше та найщасливіше, найдавніше свято для всіх християн. Дата свята щороку змінюється, але воно завжди випадає на неділю та відзначається навесні. Цього року Великдень святкуватимуть  5 травня.   Цього дня віруючі згадують про чудове воскресіння Ісуса Христа через 3 дні після того, як його розіп'яли на хресті. Свято символізує перемогу життя над смертю, святості - над гріхом. Великдень завжди відзначається у неділю, оскільки саме в останній день тижня воскрес Христос.

Православний Великдень відзначають в Україні, Росії, Сербії, Грузії, Чорногорії та серед християн Ізраїлю та Кіпру. На православний Великдень сходить Благодатний вогонь в Єрусалимському храмі, який православні вважають чудотворним. Перед Великоднем православні відзначають 50-денну піст, названий Великим. Він потрібний для тілесного та духовного очищення, щоб зустріти світле свято в очищеному тілі та з чистими помислами.

Великий піст 2024 триватиме з 18 березня по 4 травня. Протягом усього посту заборонено їсти м'ясо, молочні продукти та яйця, а останній тиждень посту (29 квітня – 4 травня) називається Страсною Седмицею і є найсуворішим.

Українці дуже люблять Воскресіння Христове та відзначають його з великим розмахом, а українські великодні традиції існують багато століть.

Підготовка до Великодня починається заздалегідь, ще під час посту. До великого свята господарі прибирають у будинку, миють вікна, перуть постільну білизну. Власники худоби та птиці заздалегідь заготовляють м'ясо. До Воскресіння намагаються закінчити всю роботу, оскільки у свято працювати забороняється.

Традиційне меню на Великдень включає м'ясні страви (ковбаса, голубці, холодець), рибу,варені яйця. На десерт випікають паски двох видів - здобні та сирні. Усі страви готують заздалегідь, але їдять лише у свято.

У ранок Великодня українці відвідують богослужіння. До храму приносять кошики з продуктами, крашанками та пасками. Освячену їжу ставлять на стіл та запрошують усю родину.

Заборони на Великдень такі ж, як і на будь-яке інше велике церковне свято. У Воскресіння Христове не можна:

  • займатися важкою фізичною працею;
  • лаятися, ображати інших людей, заздрити і бажати зла;
  • засуджувати людей за спиною і розкривати їхні таємниці;
  • відмовляти в допомозі.
  • Також в перший тиждень після Великодня священнослужителі не рекомендують одружуватися і вінчатися.

До  світлого  Свята  Христового Воскресіння  у центральній міській бібліотеці  була підготовлена і оформлена святкова виставка - інсталяція «Сяйво Великодньої писанки». На ній були представлені неповторні  роботи майстрині творчого клубу при центральній  міській  бібліотеці « Магія творчості» Ольги Шаляпіної.

                   

Майстриня представила свої роботи : ікони та квіти з бісеру, вироби  у вигляді пасхальних яєць, пасхальне панно та імпровізована пасха.

Запрошуємо усіх бажаючих відвідати святкову виставку у  центральній  міській  бібліотеці.

У цей благословенний час прийміть найщиріші вітання  з Великим Днем Світлого Христового Воскресіння!

Нехай Святий Великдень несе нам довгоочікувану радість перемоги, дарує надію та впевненість у завтрашньому дні, вселяє спокій у серцях, живить душу та укріплює віру !

 

                                                                                                                      Матеріал підготувала бібліотекар Вікторія Фіалковська

 

 

 

Переглядів: 117 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Ми на карті
Відзнаки