2024, Субота, 27.07.2024, 05:37


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2021 » Грудень » 9 » Інформ-дайджест літератури в рамках відзначення 100-річчя подій Української революції 1917 - 1921 рр.
14:10
Інформ-дайджест літератури в рамках відзначення 100-річчя подій Української революції 1917 - 1921 рр.

Українська революція 1917–1921 років – один із найважливіших і найскладніших періодів в історії Українського народу ХХ століття. Ця доба була вершиною національно-визвольної боротьби, відродження української нації.

 Сформована тоді ідея державної незалежності стала визначальною для українського визвольного руху. Розбудовою Української Народної Республіки, Української Держави, Західно-Української Народної Республіки українці довели здатність і спроможність національного державотворення. Сьогоднішня Україна є спадкоємицею державницьких традицій, закладених революцією 1917–1921 років.

В рамках відзначення 100-річчя подій Української революції 1917 - 1921 рр. бібліотекарі читальної зали пропонують користувачам ознайомитися з матеріалами інформ-дайджесту літератури «Героїчний акорд».

Українська революція має чіткі хронологічні рамки. Її нижня часова межа пов’язана зі створенням у березні 1917 року Української Центральної Ради (далі – УЦР) на чолі з Михайлом Грушевським. За короткий час вона перетворилася з представницького органу українського громадського руху на повноцінний парламент Української Народної Республіки (далі – УНР).

Верхня межа Української революції – жовтень–листопад 1921-го, коли масовий антибільшовицький повстанський рух ослаб після поразки Другого Зимового походу армії УНР.

У ході революції український народ уперше в ХХ сторіччі створив незалежну національну державу, яка у формі різних утворень мала всі ознаки незалежної держави: територію, кордони, символи, органи влади, військо, гроші, мову. Вперше після століть бездержавності відбулось об’єднання в одній соборній державі східних і західних українських земель.

Революція була явищем загальноукраїнським. У всіх регіонах країни розвивався національний рух, створювалися та діяли українські органи влади, політичні партії та громадські інституції, відроджувалася культура.

Досвід самостійної соборної України відіграв вирішальну роль у подальшій визвольній боротьбі Українського народу. Розуміння здобутків революції та усвідомлення причин її поразки має стати важливим уроком для сучасної розбудови незалежної України.  

Термін “Українська революція” був уведений в обіг самими учасниками подій. Таке означення є в працях Михайла Грушевського, Володимира Винниченка, Симона Петлюри, Дмитра Дорошенка й інших діячів доби. Радянська історіографія викорінювала цю дефініцію, й на події в Україні поширювала поняття “Велика Жовтнева соціалістична революція” та “Громадянська війна”. Усе, що не вписувалося в рамки “генеральної лінії партії”, подавалося як “контрреволюційне” та “буржуазне”. Водночас українські історики в діаспорі досліджували Українську революцію 1917–1921 років. Роботу продовжили вітчизняні науковці в незалежній Україні. 

Запитуйте представлені книги в Марганецькій центральній міській бібліотеці!

Українська революція 1917–1921 років в ілюстраціях [Текст] : сборник / авт.-упоряд. О. С. Кучерук. - Київ : Парламентське видавництво, 2019. - 199 с. : іл.

У виданні зібрано ілюстрації, які відтворюють розвиток і події Української революції 1917–1921 років, історію УНР доби Центральної Ради і Директорії, важливі миті життя Української Держави та Західноукраїнської Народної Республіки. До кожної фотографії подано тексти з тогочасної преси, документів, спогадів. Пропонована книга є гарним путівником по історії державотворення і боротьби за самостійну, соборну, демократичну державу українського народу.

   

Солдатенко, Валерій Федорович. Проект "Україна", 1917-1920 рр. Постаті [Текст] / В. Ф. Солдатенко. - Кіровоград : Імекс-ЛТД, 2013. - 510 с. 

У цій книзі подані короткі матеріали про тих, хто стояв біля витоків відродження нації, розробляв платформу Української революції, керував її втіленням в життя, очолював політично-координаційний центр національної державності, - М. Грушевського, В. Винниченка, М. Міхновського, Д. Дорошенка, П. Христюка, С. Голубовича та багато інших.

   

Митрофаненко, Юрій. Українська отаманщина 1918-1919 років [Текст] : науково-популярне видання / Юрій Митрофаненко. - 3-е вид.виправ. і допов. - Кропивницький : Імекс-ЛТД, 2016. - 240 с.

У книзі висвітлюється явище отаманщини, яке було складовою процесів Української революції періоду Директорії доби третьої російсько-української війни 1918-1919 рр. На основі значної кількості архівних документів уперше в українській історіографії подано цілісне бачення цього революційного феномену на теренах України, яке наближає до з'ясування характеру відносин лідерів УНР з військовими ватажками — отаманами. Дослідження сприяє розумінню того, чому отаманщина та повстанство — це явища подібні за формою, але відмінні за змістом.

   

Тур-Коновалов, Костянтин. Крути 1918 [Текст] : кінороман / К. Тур-Коновалов. - Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2019. - 220, [2] с. : 4 вкл. л. кол. іл.

Січень 1918 року видався по-справжньому холодним. От-от на Київ мали рушити більшовицькі загони. Сини генерала контррозвідки УНР Андрій та Олекса опиняються серед оборонців залізничної станції Крути. Такі схожі, але й такі різні брати, обоє до нестями закохані у курсистку Софію, брати без роздумів рушили захищати Україну. Раптом стається непередбачуване: спалахує повстання на заводі «Арсенал». І на боротьбу із заколотом направляють елітні боєздатні частини. Супроти вишколеного війська Муравйова на станції крути лишаються тільки необстріляні студенти і юнкери. Ходять чутки, що серед українських загонів є агент більшовиків, який передає інформацію «червоним». Андрій ще не знає, що йому добре відоме обличчя зрадника… У горнилі бою, не шкодуючи власних життів, змагаючись за незалежність та любов. Сто років тому, як і сьогодні, без страху та сумнівів вони підуть у бій захищати найдорожче…

   

Грицак, Ярослав. Нарис історії України [Текст] : формування модерної нації XIX–XX століття / Я. Грицак. - Київ : Yakaboo Publishing, 2019. - 653 с.

Перша редакція цієї книжки побачила світ ще 1996 року. Також її можна назвати першою популярною історією України, яку, за словами автора, можна "читати без брому" і яка стверджує принципову нормальність української історії. У новому виданні виправлено деякі неточності та похибки попередніх видань, а також додано нові розділи, зокрема розділ, присвячений двом останнім десятиліттям незалежної України, аж до часів революції 2013-2014 років, війні з Росією та передвиборних тижнів 2019 року.

   

Мазепа, І.П. Україна в огні й бурі революції 1917-1921: І. Центральна Рада - Гетьманщина - Директорія. ІІ. Кам'янецька доба [Текст] / І. П. Мазепа. - Дн-ськ : Січ , 2001. - 145 с.

До книги ввійшли спогади видатного державного, громадського та політичного діяча про революційні події в Україні в 1917 – 1921 роках: «У роках 1919-1921 мені судила доля брати ближчу участь в українській визвольній боротьбі. Я не збирався писати спогадів про бурхливу революційну добру. Тільки тепер, на певній історичній віддалі від тих подій, коли вже можна спокійніше говорити й думати про наші минулі успіхи та недостачі, відчувається потреба зафіксувати деякі свої спостереження та факти з тих недавніх часів. До цього мене спонукає так те, що багато з наших  найвизначніших діячів тієї доби, на мою думку, в своїх спогадах дають оцінку революційних подій тих часів на підставі занадто суб’єктивного неісторичного підходу до справи…»

   

Яневський, Данило Борисович. Проект "Україна". Грушевський. Скоропадський. Петлюра. [Текст] : таємна історія української державності / Д. Яневський. - Х. : Прапор, 2012. - 921 с. : іл. 

Автор видання спробував викласти цілісне та зрозуміле уявлення про явище української державності. У власній інтерпретації він намагається пояснити читачеві в чому була суть «Української революції» під проводом Української Центральної Ради. і яку історію написав національний історик Михайло Грушевський; якою бачив Україну засновник Української гетьманської держави 1918 року Павло Скоропадський і чому загинуло це державне утворення; хто, як і коли насправді створив Директорію та хто стояв за спиною Симона Петлюри.

   
Сорока, Юрій Володимирович. 100 важливих подій історії України [Текст] / Ю. В. Сорока. - Харків : Фоліо, 2019. - 205 с. : кол. іл., іл., фот. кол. - (Справжня історія). 
Історія України схожа на мапу, яка містить безліч білих плям. І це не простий збіг обставин, а результат цілеспрямованої державної політики. Протягом століть над тими плямами дбайливо працювали сотні різних людей, найнятих владою метрополій. Ці творці міфів і фейків зробили все для того, щоб наша історія, як і сама Україна, постала перед нащадками у світлі, вигідному для тих, хто намагався асимілювати спадок Київської Русі.
Проте час завжди розставляє все по своїх місцях. Тож у цьому виданні ми спробували зібрати події, які сформували ту Україну, котру ми знаємо зараз, і які сприятимуть її розвиткові й надалі.
Ми намагалися зосередитися на позитивних подіях української історії, умовно кажучи, на перемогах. Досить довго експлуатувався образ нашої країни як безпорадної жертви, яка постійно страждає, співає сумних пісень і не здатна протистояти зовнішньому тиску. Але заглиблення в реальну історію України доводить, що це не так. Голос минулого промовляє до нас із десятків літописів, документів та історичних розвідок. Відчайдушні герої, незламні воїни, талановиті творці, видатні політичні діячі, геніальні філософи та науковці — ось хто творив історію нашої країни. І, звичайно, треба, щоб про них та їхні досягнення дізналось якомога більше наших громадян. Ця книга є спробою об’єднати під однією обкладинкою найвагоміші моменти нашої історичної спадщини і продемонструвати, що, попри все, Україна пам’ятає своє минуле і має намір, враховуючи свій багатющий історичний досвід, будувати власне щасливе майбутнє
   
Плохій, Сергій. Брама Європи. Історія України від скіфських воєн до незалежності [Текст] = The gates of Europe. А history of Ukraine / С. Плохій. - 2-е вид. - Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2019. - 493, [2] с. : іл., карти.
Автор книги Сергій Плохій — професор Гарвардського університету, один з провідних спеціалістів світу з історії України та Східної Європи.
Книга цікаво й доступно розповідає про історію нашої держави від часів Геродота до подій на Сході України сьогодні. Це авторитетне видання допоможе краще зрозуміти події минулого, а через них – і наше сьогодення. Автор фокусує увагу на українцях як найбільшій демографічній групі, а згодом – головній силі, що стояла за створенням сучасної нації. Дізнайтеся, як наші предки «призвали варягів на царювання», як наша країна боролася за право бути незалежною, пройшла крізь часи кріпацтва, комуністичного терору й Голодомору, Другої світової війни та врешті-решт отримала незалежність.
   

Яневський, Данило. Грушевський, Скоропадський, Петлюра [Текст] / Д. Яневський ; худож. М. С. Мендор. - Харкiв : Фолiо, 2020. - 795 с. : ил. - (Великий науковий проект). 

На сторінках цієї книги, що адресована не тільки політикам, журналістам, політологам, а й тим читачам, які мають бажання дізнатися більше про історію своєї країни, автор намагається сформувати цілісне, несуперечливе уявлення про феномен національних протодержавних утворень на території сучасної України в 1917—1920 рр. Дослідник сформулював свої варіанти відповідей на питання: що таке «українські національно-визвольні змагання»?, що приховує термін «Українська революція»?, яку історію написав Михайло Грушевський?, якою бачив Україну засновник Української Держави Павло Скоропадський?, хто, як і коли насправді створив Директорію та хто стояв за спиною Симона Петлюри? Ви дізнаєтесь, що приховують сучасні міфотворці про буремні події 1917—1920 рр., сформуєте несуперечливе уявлення, що насправді відбувалося на теренах сучасної України у ті часи.

   

Пиріг, Руслан Якович.Михайло Грушевський [Текст] : біографічний нарис / Р. Я. Пиріг, В. В. Тельвак ; ред. А. С. Мнишенко ; худож. М. Б. Гутман. - К. : Либідь, 2016. - 576 с. : іл. - Ім. покажч.: с. 567-573. 

На великому історіографічному і джерельному матеріалі подано біографічний портрет видатного українського інтелектуала, громадсько-політичного і державного діяча Михайла Грушевського. Висвітлено величезну наукову, видавничу й організаторську роботу вченого, його різнопланову громадську та політичну працю, вперте обстоювання своїх світоглядних позицій, вимушене балансування між історією і політикою. Життєпис Великого Українця відтворено в контексті тогочасного суспільства та на тлі бурхливих подій українського минулого кінця XIX ‒ першої третини XX століття.

   

Тагліна, Юлія Сергіївна.Михайло Грушевський [Текст] / Ю. С. Тагліна. - К. : Укрвидавполіграфія, 2014. - 128 с.

Михайло Грушевський є однією з головних постатей українського національного самоствердження в новітній історії України. Видатний вчений і суспільно-політичний діяч, він створив 9-томну "Історію України-Руси" - першу повну історію України, таким чином перевершивши навіть таких своїх видатних попередників, як Костомаров, Куліш, Драгоманов, Антонович. Але Грушевський не тільки писав історичні праці, але й сам творив історію: 1917 року він став на чолі нової Української держави - його було обрано головою Центральної Ради (1917-1918), яка в 1918 році проголосила Українську Народну Республіку (УНР). Завдякі цьому світ дізнався, що на землі існує Українська держава, президентом якої і був М. С. Грушевський.

   

Литвин, Сергій.  Симон Петлюра у боротьбі за самостійну Україну [Текст] / С. Литвин. - Київ : Смолоскип, 2018. - 675, [3] с. : іл. 

Перед вами – комплексне дослідження життя і діяльності Голови Директорії і Головного Отамана військ Української Народної Республіки – Симона Петлюри. Значний масив історичної літератури, мемуаристики, періодичних видань та раніше невідомих архівних матеріалів, залучений до цієї розвідки, дав змогу авторові ширше і повніше за попередніх дослідників представити максимально об’єктивні і підтверджені часом оцінки особистості С. Петлюри, яскравіше висвітлити його постать на тлі національно-визвольної боротьби українського народу 1917–1921 рр.Усвідомлюючи, що постать С. Петлюри й дотепер залишається контроверсійною в історіографії та у сприйнятті суспільства, автор поставив собі за мету спростуватичисленні міфи та стереотипи і донести сучасникам і майбутнім поколінням правдиві свідчення. Полемічний характер викладу різних, часто суперечливих, поглядів на діяльність С. Петлюри робить це видання ціннішим, а висновки – переконливішими.У книжці наведено багато цікавих фактів про тогочасні відносини України з Росією, Польщею, країнами Антанти, і схожості історичних паралелей із сьогоденням доводиться лише дивуватися.

   

Пересунько, Тіна. Культурна дипломатія Симона Петлюри [Текст] : "Щедрик" проти "русского мира". Місія Капели Олександра Кошиця (1919-1924) / Т. Пересунько ; Національна академія наук України, Інститут української археографії та джерелознавства ім.М.Грушевського НАН України, Центральний державний архів вищих органів влади та управління України. - К. : АртЕк, 2019. - 312 с. - (100 років культурної дипломатії України). 

Як всесвітньовідомий «Щедрик» Миколи Леонтовича потрапив за кордон? Хто спродюсував мистецьку інтервенцію «української весни»? Чому Україна не сьогодні розпочала культурно-інформаційну протидію російській пропаганді в світі і чи не була вона більш успішною 100 років тому? У виданні вперше оприлюднюється унікальна хроніка тріумфального турне Української Республіканської Капели під орудою диригента Олександра Кошиця у країнах Західної Європи, Північної та Південної Америки у 1919–1924 роках. Гастролі Капели, як представницької державної інституції Української Народної Республіки, ініційовані Головою Директорії і Головним Отаманом військ УНР Симоном Петлюрою з метою протидії російській пропаганді та промоції української незалежності в Європі. Саме завдяки цим гастролям світ уперше почув «Щедрика» Миколи Леонтовича, а українська культура і державний престиж України здобули позитивний резонанс у 17 країнах світу. Авторкою зібрано та оприлюднено кількасот унікальних рецензій європейської та американської преси, листи видатних політичних і культурних діячів світу з відгуками про Україну і українську культуру. Подаються фрагменти подорожніх щоденників учасників турне, листування Симона Петлюри і Олександра Кошиця, урядові документи культурної політики УНР. Усього опубліковано понад півтисячі архівних документів, що демонструють тяглість державних традицій України в галузі культурної дипломатії і спроможність української культури на світовий резонанс. Книга є результатом кількарічної дослідницької роботи авторки у фондах Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України. Проект приурочено до відзначення у 2019 році 140-річчя з дня народження Симона Петлюри, 100-річчя європейської прем’єри «Щедрика» і 100-річчя культурної дипломатії України і спрямовано на промоцію іміджевої спадщини Української Народної Республіки в галузі культурної дипломатії.

   

Кульчицький, С. В. Володимир Винниченко [Текст] / С. В. Кульчицький, В. Ф. Солдатенко ; ред. В. А. Смолій. - К. : Альтернативи, 2005. - 376 с. : портр. - (Особистість і доба).

Книга є першою політичною біографією одного із засновників УНР, видатного українського революціонера й великого письменника. Узагальнюючи досягнення вітчизняної науки та істориків діаспори, користуючись архівними документами, матеріалами преси, величезними за обсягом і тривалістю щоденниковими записами й усім творчим здобутком В.К. Винниченка, автори відтворюють постать і справи свого героя впродовж життя, показують його сильні та слабкі сторони. Могутня особистість В. Винниченка істотно позначилася на перебігу революційних подій 1917—1919 років. Велика увага в книзі приділяється періоду Української революції.

   

Турченко, Федір. Микола Міхновський: "Одна, єдина, нероздільна, вільна, самостійна Україна...". [Текст] / Ф. Турченко. - Київ : Парламентське видавництво, 2020. - 432 с. : ил. - (Політичні портрети). 

У виданні розкривається політична біографія відомого діяча українського національно-визвольного руху Миколи Міхновського (1873–1924). На підставі широкого масиву історичних джерел, зокрема, архівних документів, споминів сучасників подій та історичних досліджень науковців, описуються дитячі і юнацькі роки Міхновського, процес його становлення як політика й ідеолога українського самостійницького руху. Особлива увага приділяється діяльності Міхновського в роки Української революції 1917–1921 рр., зокрема, його роль у формуванні Української Центральної Ради і створенні української армії. Розкриваються еволюція його політичних поглядів, обставини трагічної смерті.

   

Україна: утвердження незалежної держави (1991-2001) [Текст] / Н. П. Барановська, В. Ф. Верстюк, С. В. Віднявський та ін. - К. : Альтернативи, 2001. - 516 с. 

В ілюстрованому довіднику за хронологічним принципом відображено найсуттєвіші події української історії останнього десятиліття. Для істориків, суспільствознавців, викладачів, аспірантів, студентів, усіх, хто цікавиться новітньою історією України.

   

На бій за волю. Перемога через поразки. Україна у війнах і революціях 1914 – 1921 років [Текст] / А. Руккас, М. Ковальчук, А. Папакін та ін. - Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2016. - 351 с. - (Історія без цензури). 

Сьогодні, коли відбуваються потужні зрушення в суспільному сприйнятті минулого, відновлюється інтерес до історії України. Читач може познайомитися з думкою провідних вітчизняних істориків, результатами останніх наукових досліджень та відкриттів. При цьому автори не виконують ідеологічне замовлення, їхні оцінки часом не збігаються, що дозволяє кожному з нас самому виступити суддею в цих суперечках.

   

Лібер, Юрій. Тотальні війни: творення модерної України в 1914–1954 роках [Текст] = Total wars: and the making of modern Ukrain, 1914–1954 : историческая литература / Ю. Лібер. - Харків : Віват, 2019. - 525, [2] с. : карти. - (Історія та політика). 

Завдання кожної нації — примиритися зі своєю пам'яттю, навчитися дивитись у майбутнє, враховуючи уроки минулого. Довга тінь війни, яка тяжіє над Україною, повсякчас повертає її до модернізації проектів і водночас до проживання травматичного досвіду. Автор переконливо доводить, що дві світові війни, революції, голод, геноциди й чистки, які протягом першої половини ХХ століття спустошували Європу, руйнували і заразом творили українську націю й відіграли важливу роль у формуванні сучасної України. Ця книжка — важливе дослідження масштабів і парадоксальних наслідків масового насильства, яке допомагає зрозуміти складну всторію ХХ століття.

   

Дорошко, Микола Савович. Неоголошені війни Росії проти України у XX – на початку XXI ст. [Текст] : причини і наслідки / М. С. Дорошко. - Київ : Ніка-Центр, 2018. - 195 с.

Книга з історії неоголошених війн Росії проти України у ХХ на початку ХХІ століття. Проаналізувавши історико-політичні, геополітичні та ідеологічні передумови агресивної зовнішньої політики російських державних утворень Московії, Росії, РРСФР та РФ щодо України, її автор професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Микола Дорошко стверджує, що російська влада розпочала війну на знищення Української держави одразу ж після проголошення її незалежності 24 серпня 1991 року. Автор монографії застерігає усіх нас від повторення трагічних помилок багатьох поколінь українців, які через недооцінку хижацької сутності російського імперіалізму розплачувались втратою незалежної державності.

   
Лис, Володимир Савович. Століття Якова [Текст] : [роман] / Володимир Лис. - Харків : Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2011. - 236 с.
  Століття Якова — роман українського письменника Володимира Лиса, опублікований в 2010 році. 
   Роман - своєрідний епос-біографія одного поліського українця, який за свій столітній вік пережив п'ять держав: Російську імперію, УНР, Польщу, гітлерівську Німеччину, сталінський СССР. Доживши до держави Україна, він опинився перед лицем і родинної, і національної драми, яка була запрограмована катастрофами XX століття.
   У сюжетному плані дія роману відбувається мовби в трьох площинах — протягом останнього столітнього року поліського селянина Якова з села Загорєни, за п'ять років до того, коли він рятує наркоманку Оленку, яка забрела в його село, і впродовж майже цілого двадцятого століття. Дитяче кохання, викрадення коханої, що стала чужою нареченою, служба у Війську Польському, кохання до польської шляхтянки, війна з німцями, полон і знову війна, велика і особиста трагічна українсько-польська різанина, драматичні повоєнні події. Селянин усе столітнє життя мешкає у своїй старій хаті на Волині, чекає листа від нещодавно порятованої ним Оленки і приїзду на столітній ювілей сина Артема.
З мовознавчої точки зору книга цікава вживанням справжнього західнополіського діалекту, який досі активно вживають у тих краях.
   

Попович, Мирослав Володимирович. Червоне століття [Текст] / М. В. Попович ; ред. Н. І. Гриценко. - Вид. 3-є, допов. - Київ : АртЕк, 2019. - 887 с. : іл.

Книга являє собою спробу нового жанру – жанру філософії історії за аналогією з тим, як пишеться філософія науки чи філософія мистецтва. Матеріалом, на якому писалась книга, є історія європейської цивілізації ХХ століття, насамперед того регіону цивілізації, який був охоплений комуністичним тоталітаризмом. Філософія історії має справу не з подіями самими по собі у їх часовій послідовності, а з історичним смислом подій. Проблеми історичного смислу безпосередньо пов’язані з оцінкою добра і зла в людському чині. Найбільші таємниці минулого століття не стільки у важливих подіях, історичній інтризі та прихованих стратегіях боротьбі могутніх політичних сил, скільки у правильному розумінні й тлумаченні сенсу історичних явищ. Саме навколо оцінки історії розгортаються гострі суперечки, зокрема в української історії – навколо оцінки Центральної Ради, гетьманату, Директорії, націонал-демократії та соціал-демократії, «розстріляного Відродження», голодомору і Великого терору, Вітчизняної війни та боротьби УПА, долі української культури в УРСР та в діаспорі, «перебудови» та наслідків її провалу (чи перемоги, важко сказати). Всі ці проблеми смислу національної історії розглядаються у книзі на широкому тлі. На ХІІІ Форумі у Львові книга була визнана одним з найкращих видань 2006 року.

Додаткові посилання:

УКРАЇНСЬКА РЕВОЛЮЦІЯ 1917-1921

Відеоролик до 100-річчя Української революції 1917-1921 років

Українська державність (1917-1921 рр.): електронний архів УКРАЇНСЬКОГО ВИЗВОЛЬНОГО РУХУ

Українська революція 1917—1921 рр. на сторінках журналів ”Визвольний шлях” та ”Український історичний журнал” (1991—2016)

Історія України у спогадах і щоденниках. Українська революція (1917-1921)

Веремійчук О. Другий Зимовий похід або Листопадовий рейд

Гінда Володимир. “Другий Базар”

“Готуймося же до останнього рішучого бою”. До 100-ї річниці Другого Зимового походу. Виставка документів Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України

Другий Зимовий похід Армії УНР 1921. Енциклопедія історії України Інституту історії України НАН України

Коваль Р. Рейд у вічність

Митрофаненко Ю. Голгофа під Базаром. Фатальний рейд армії УНР

Митрофаненко Ю. Забуті перемоги. Зимовий рейд 1919–1920 як народження нової української армії

Овсієнко Василь. Базарська трагедія. Котовський і червоні проти петлюрівців

Рогозний Г. (сотник). Спогади про Другий Зимовий похід

Стопчак М. Другий Зимовий похід Армії УНР в українській зарубіжній історіографії міжвоєнного періоду

Сулима Л. Другий зимовий похід Армії УНР: рейд у вічність

Тарабан В.М., Голик М.М. Другий Зимовий похід Армії Української Народної Республіки

Файзулін Ярослав. Кривавий Базар

Публікацію підготувала О.В. Забенько

Переглядів: 315 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Грудень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Ми на карті
Відзнаки